Hoe maak je een behoefteanalyse als voorbereiding op het maken van een nieuwe website?
Voordat je een WordPress website gaat of laat bouwen is het van belang goede voorbereidingen te treffen. Zomaar beginnen met het bouwen van je website als een losgeslagen projectiel zal je, buiten en hoop tijdverspilling en “had ik maars”, niets tot weinig opleveren. Door een goede behoefte analyse te maken geef je jezelf handvatten om te bouwen en geef je een website bouwer een helder idee van wat je nodig hebt, zodat deze je een beter en scherper aanbod kan doen. Maar hoe maak je nou zo’n behoefteanalyse?
Een behoefteanalyse wordt ook wel een website behoefteanalyse, website behoefte inventarisatie of needs assessment genoemd en hierin schets je een duidelijk beeld voor jezelf of voor degene aan wie je de opdracht gaat geven je website te maken.
Beeld vormen door een behoefte analyse
Of je nu een website laat maken of dat je hem zelf gaat maken, je zult over een aantal zaken goed moeten nadenken voordat je begint. Een huis wordt gebouwd op een stevige fundering. Bouw je een huis op drijfzand zal het huis in elkaar zakken. Om een goede fundering voor je website neer te zetten is het belangrijk dat je weet wat je wilt voor nu en in de toekomst.
Kan mijn website bouwer dat niet allemaal verzinnen dan?
Ja hoor. Je bent dan alleen afhankelijk van de smaak van je website bouwer.
“Kan iemand die mijn website gaat maken het niet verzinnen dan? hoor ik je zeggen. Ja hoor, sommigen kunnen dat wel. De uitdaging is alleen dat je wilt dat er een website gemaakt wordt die voor jou geschikt is, die bij jou past en die voldoet aan jou eisen. Kort gezegd; Wat jij mooi vind hoeft een ander nog niet mooi te vinden.
Aan de slag met het maken van je behoefteanalyse
Dus om een goede website te kunnen maken of een scherpe offerte te kunnen krijgen, zonder verassingen stel ik voor dat je nu een pen en papier pakt (lekker old school) en alle punten in dit artikel naloopt.
Wat wordt het doel van je website?
Schrijf op wat het doel van je website wordt. Wat wil je bereiken met een website? Wil je dat bezoekers direct klant worden of wil je dat ze rechtstreeks producten kopen via je website? Het kan ook zijn dat je wil dat ze een offerte aanvragen of een brochure downloaden. Wordt je website een lead generator of wordt je website een manier om te laten zien dat je een expert bent in jouw vakgebied.
Denk hierover goed na, want vanaf hier gaan we door naar de volgende stap.
Wie is je doelgroep en waar hebben zij behoefte aan?
Zorg dat je duidelijk in beeld hebt voor wie je je website laat maken. Veel mensen denken dat als je een website maakt of laat maken dat deze voor jou is. De website is misschien van jou, maar de website wordt gemaakt voor jouw (potentiële) klanten. Is het daarom belangrijk te weten wat jij wil of is het belangrijker te weten wat je doelgroep wil?
Maak een doelgroepprofiel
Een doelgroepprofiel geeft een goed beeld van jouw (potentiële) klanten. Het kan voorkomen dat je meerdere verschillende doelgroepen hebt. Daarom kun je verschillende doelgroepprofielen maken afhankelijk van de branche waar je in zit. Maak het alleen niet te gek. Het is beter om 3 gespecificeerde doelgroepprofielen te hebben dan 7 vaag beschreven profielen.
Hoe stel je een doelgroepprofiel samen?
Een doelgroepprofiel stel je samen door een overzicht te maken van demografische gegevens, achtergrondinformatie, gedragspatronen (zowel online als offline), drijfveren, doelen en behoeftes van je (potentiële) klanten.
Verdeel ze in:
- demografische gegevens zoals geslacht, leeftijd, inkomen, woon en werkplaats
- Achtergrondgegevens zoals opleiding, carrière en gezinssituatie
- Typerende gegevens zoals uiterlijk, gedrag, lievelingsmerken, hobby’s en interesses
Wees specifiek en denk aan hoe je doelgroep aangesproken dient te worden. Je en jij of U? Wat voor kleding dragen ze? formeel, informeel of trendy? Welke gadgets gebruiken ze? Op welke social media kanalen zijn ze te vinden. Misschien gebruikt jouw doelgroep wel een specifieke App.
De basis is gebaseerd op marktonderzoek, data analyse, enquêtes, feedback en reacties van lezers, fans vrienden en al bestaande klanten.
Neem hier wel even te tijd voor, maar blijf er ook hier niet te lang in hangen. Wacht niet op het perfecte profiel voordat je gaat starten. Soms kom je al een heel eind met logisch nadenken en een paar uur Googlen en je kunt onderweg altijd de profielen bijschaven met nieuwe inzichten en ervaringen.
Ik heb een voorbeeld van een doelgroepanalyse gemaakt die je gratis kunt downloaden en gebruiken.
De layout
Als iemand spreekt over de layout van de website dan hebben ze het niet over het design (kleurstelling), maar over de indeling van de website. Welk onderdeel is waar te vinden? Ga je een zijpaneel gebruiken? En zo ja, op alle pagina’s of op sommige pagina’s wel en sommige niet? Waar komt je optin formulier? Heb je een portfolio? Waar wordt deze laten zien? Ga je spullen verkopen, dan heb je een e-commerce oplossing nodig. Waar komt de shop? Waar ga je je producten showen?
Een visionboard maken van je toekomstige website kan heel goed van pas komen. Je kunt hierin ideeën verzamelen, voorbeelden van indelingen de je mooi vind, lettertypes die je graag zou willen gebruiken en wellicht ook designs.
Een goede plek om een vision board te maken is op Pinterest. Pinterest is de visuele zoekmachine. Maak een account aan, maak je eerste vision board en pin hierop wat je mooi vind. Zoek bijvoorbeeld naar webdesign inspiratie personal coach.

Zodra je het voorbeeld op je vision bord hebt geprikt ga je naar het bord. En als je op het potloodje klikt kun je de informatie bewerken. Beschrijf in de beschrijving wat je er mooi aan vind en wat je er minder mooi aan vind.
Bijvoorbeeld “De kleuren samenstelling vind ik erg prettig en de indeling vind ik prettig.
Het lettertype vind ik alleen niet zo mooi.“

Buiten Pinterest om ga eens op zoek naar je concurrent en kijk wat zij doen. Wat vind je goed aan wat zij doen en wat vind je minder. Sla de links op en je beschrijving erbij en lever deze mee bij je behoefte analyse.
Wat NIET te doen!
Flash filmpjes of direct op de voorpagina geladen filmpjes die automatisch worden afgespeeld gaan we dus niet doen. Evenals muziek die automatisch wordt afgespeeld is in bijna 99% van alle gevallen een grote NEE.
Als je het advies krijgt van een expert om iets wat je hebt verzonnen niet, of op een andere manier te doen, drijf dan niet je eigenwijze wil door. Zij willen voor jou dat je website het beste resultaat behaald en zij hebben hier ervaring mee. Heb hier vertrouwen in en laat je eigen ideeën van succes een beetje los. Wees flexibel.
Bedenk jezelf nogmaals dat je een website maakt voor je klanten en niet voor jezelf. Het doel is om je website zo efficiënt en aantrekkelijk mogelijk te maken voor jouw doelgroep en aangezien je al een doelgroepprofiel hebt gemaakt weet je al wat zij willen.
Huisstijl
Een huisstijl bestaat niet alleen uit een kleurencombinatie en een logo. Een huisstijl gaat over de stijl van je gehele bedrijf. De manier waarop je communiceert met je bezoekers is ook een huisstijl. Als je normaal gesproken je en jij zegt, hou dit dat vol over je gehele website. Vloek je wel eens of is dit een absolute no no.
Als je zorgt dat je je huisstijl op papier zet heb je hier ook profijt van als je bijvoorbeeld je social media of blog artikelen uitbesteed. Je kunt je mensen dan instrueren over je communicatie stijl, zodat zij jou stijl kunnen meenemen in de communicatie naar jou klanten.
Niet overdenken
Ik hoor en zie nog wel eens ondernemers die heel veel tijd en geld besteden aan het maken of laten maken van een logo. Vooral als side hustler en klein ondernemer wil je de kosten zo laag mogelijk houden. Blijf daarom niet te lang hangen in het ontwerpen van een logo. Hou het simpel!
Kijk naar bedrijven als Bol.com, CoolBlue, Marktplaats, Facebook en Twitter. Wat komt hierbij overeen? Juist, ze zijn super simpel, gewoon bedrijfsnaam en toch enorm succesvol. Niet dat er nooit iemand over na heeft gedacht bij het maken van die logo’s, maar zij hebben waarschijnlijk een iets groter budget voor marketing.
Bespaar je het geld en stop dat liever in social media of Google ads. Dat levert geld op. Een super duur ontworpen logo niet.

Gewoon starten!
Veel ZZP-ers en Sidehustlers starten nooit omdat ze teveel bezig zijn met dingen die nog niet belangrijk zijn voor hun business. Altijd maar bezig met voorbereiden en pas starten als alles perfect is.
Als je niet start, dan gaat iemand anders, die niet zo kieskeurig is als jij, er met je idee en klanten, die eigenlijk voor jou waren, vandoor.
Het allerbelangrijkst is dat je begint. Het maakt niet uit dat nog niet alles perfect is.. Starten en aanpassen. Go for it.
Begeleid je bezoekers door je website door het aanbrengen van structuur
Je wilt je bezoekers door je website heen begeleiden. Een bezoeker zou nooit een doodlopende weg in mogen slaan op je website. Dit betekent dat er halverwege en het eind van een pagina altijd een mogelijkheid moet zijn een volgende stap te nemen.
Zie het als routebegeleiding door je website heen. Door op de juiste plekken links te zetten naar meer informatie en je bestel- of contactformulier, zal een bezoeker altijd de mogelijkheid hebben je website door te lezen, je product te kopen en/of contact met je op te nemen.
“Sla over 100 meter rechts af “
Navigatie
Denk na over een bepaalde logica in je website en kijk desnoods eens bij je concurrenten hoe zij omgaan met .
Zorg voor logica
Denk na over een bepaalde logica in je website en kijk desnoods eens bij je concurrenten hoe zij het hebben gedaan.
De eerste secondes van een bezoeker op je website zijn cruciaal en worden gebruikt om te bepalen of ze op je website blijven of niet.
Als je bezoekers moeten gaan nadenken over hoe ze moeten navigeren op je website raak je ze kwijt. Onthou dat mensen heel veel doen op de automatische piloot.
Het zou hetzelfde effect zijn als je in een auto het richting aanwijzer pookje en het ruitenwisser pookje om zou wisselen. Je zal moeten nadenken en uit moeten vissen hoe je richting aangeeft en dan ben je de afslag al voorbij.
Simpele indeling aanhouden
Hou de indeling simpel, menu boven horizontaal of links verticaal, een duidelijke contact knop in het menu of een aparte grote opvallende button bovenin, onderaan de website links naar je algemene voorwaarden, disclaimer, adresgegevens misschien.
Mijn advies: Kijk naar de website van een concurrent die veel succes heeft. Kijk naar hoe zij hun website hebben ingedeeld, wat zij hebben gedaan om hun bezoekers te informeren en hoe zij hun bezoekers aanzetten tot actie.
KISS
Keep It Simple Stupid
Onthou dat een heel duur uitziende website niet betekent dat deze succesvol is. Soms zit het succes juist in de simpliciteit. Noteer de onderdelen die goed zijn en verbeter de slechte onderdelen of laat ze weg.
Functionaliteit beschrijven
Tijdens deze stap ga je nadenken over welke functionaliteiten je website nodig heeft. Wat moet je website kunnen. Ga hier niet te algemeen mee om, maar ga in op details. Voor een website bouwer kan een detail de keuze beïnvloeden om een bepaalde route te kiezen.
E-commerce
Wil je producten verkopen? Denk dan na over het bereik waar je heen wil versturen. Alleen Nederland, Europa of wereldwijd. Wat voor producten ga je verkopen? Zit er veel verschil in gewicht en/of afmetingen? Wil je verzendkosten verwerken in je prijs of ga je deze apart verrekenen? Schrijf alles op wat er in je op komt.
Leden site
Misschien wil je wel een ledensite. Denk dan goed na over wie je toegang wil verlenen en tot welke pagina’s en informatie. Welke rechten moeten de mensen krijgen?
Andere functionaliteiten
Andere functionaliteiten waar je aan kunt denken is een blog wat goed is voor SEO, Een contact formulier, Optin-Form voor je mailinglijst, direct WhatsApp sturen, bel knop, een bestelformulier of een offerte aanvraag formulier.
Koppelingen
Zijn er speciale koppelingen die gemaakt moeten worden met bijvoorbeeld 3e partij software of aanbieders zoals Mailchimp, GetResponse of misschien een boekhoud pakket als MoneyBird of MoneyMonk?

Als laatst wil ik opmerken dat het verstandig kan zijn je website in verschillende fases te gaan bouwen. Vooral als je meerdere verschillende functies nodig hebt in je website kun je ook beginnen met bijvoorbeeld je website met blog, zodra die goed staat kun je hem live brengen en daarna uitbreiden met een webshop en als deze goed draait focussen op de release van het leden gedeelte. Zo werk je stap voor stap naar succes.
Vooral als je zelf je website gaat bouwen wordt het te intensief om alles in 1x te doen.
Wat moet je website nog meer doen?
Het blijft belangrijk om van te voren alle functies die je website nodig heeft goed in kaart te brengen. Aan de hand hiervan kun je namelijk straks een keuze maken voor een Thema. Hier kom ik later nog op terug.
Ook als je het maken van je website gaat uitbesteden is het belangrijk om jouw visie zo duidelijk mogelijk te beschrijven aan je website bouwer, zodat hij of zij een goede basis kan neerzetten, waarop al deze functionaliteiten gebouwd kunnen worden.
Hoe meer functionaliteiten, des te ingewikkelder je website wordt, des te meer tijd het jou kost om het zelf te maken (als het je al lukt) en des te duurder het wordt om de website te laten maken. Maak het je bezoekers ook niet te moeilijk.
Is je plan realiseerbaar?
Stel jezelf de kritische vraag en geef hier een eerlijk antwoord op. Is mijn plan haalbaar?
Als jij een ledensite begint, dan verwachten deze leden dat jij minimaal 1x per maand nieuwe informatie met hen deelt. En natuurlijk wel waardevolle informatie.
Ook een blog vereist dat er met regelmaat nieuwe posts worden geplaatst. Als je een webshop hebt verwachten je klanten dat de producten binnen een dag verstuurd worden. Is dit haalbaar?
Als 1 van je ideeën niet haalbaar is schrap deze dan van de lijst of kijk of je het eventueel op een later moment kunt uitbesteden of een team kan vormen zodat taken verdeelt kunnen worden.
Focus
Om tot succes te komen is het belangrijk niet van alles een beetje te doen, maar je te focussen op 1 hoofddoel. Hoe meer functies je toevoegt aan je website, des te meer je moet bijhouden. Hou daarnaast in gedachte dat hoe uitgebreider je website is, des te moeilijker het wordt je bezoekers duidelijk te maken wat je precies doet.
Google wil de beste informatie voor zijn bezoekers
Google is ook een grote factor om hier rekening mee te houden. Als je allemaal verschillende onderwerpen op je website hebt staan is dat minder interessant voor Google en dus ook voor jou. Wanneer je je focust op 1 onderwerp is dat makkelijker voor jezelf en kom je sneller naar boven in jouw niche als een expert.
Kort samengevat
Kortom; Zorg dat je goed voor ogen hebt wat het doel is van je nieuwe WordPress website. Maak doelgroep profielen en denk goed na over de lay-out en welke huisstijl je aan gaat nemen. Maak een schets van de structuur van je website en beschrijf welke functionaliteiten je website moet bezitten.
Lees alles wat je hebt opgeschreven terug en bedenk jezelf of het praktisch te realiseren is. Heb je genoeg tijd om alles te onderhouden wat je wenst. En als laatst zorg voor focus. Google zal je “liever” vinden en voor je potentiële klanten is het duidelijk wat ze aan je hebben.
Comment (1)
doelgroepprofiel geeft een goed beeld van jouw (potentiele) klanten. Het kan zijn dat je verschillende doelgroepen hebt. Maak hier dan aparte doelgroepprofielen voor.