Hoe installeer je de WordPress beveiligingsupdate van 5.0.1 zonder te updaten naar WP 5.0

Back to Blog

Hoe installeer je de WordPress beveiligingsupdate van 5.0.1 zonder te updaten naar WP 5.0

Zoals je waarschijnlijk hebt gehoord en gemerkt is er een update voor WordPress uitgekomen. Het gaat deze keer om een beveiligingsupdate, WordPress versie 5.0.1 wel te verstaan.

Het kan alleen zijn, dat je nog niet bent overgestapt naar WordPress 5.0 en dat ook nog niet wil. Hoe je dan evengoed de beveiligingsupdate kan installeren, zonder WordPress 5.0.1 te installeren ga ik je in dit artikel laten zien. Ik laat je zien hoe je handmatig de speciale WordPress 4.9.9 beveiligingsupdate kan installeren.

Er zijn verschillende redenen om nog niet te updaten naar WordPress 5.0 met Gutenberg. Bijvoorbeeld omdat je nog even wil afwachten tot de kinderziektes eruit zijn of je hebt nog geen tijd gehad om te testen of je website wel klaar is om met Gutenberg te kunnen werken. Wat je reden ook is WordPress 5.0.1 is nog geen optie.

Bekijk de video waarin ik je laat zien hoe je de WordPress beveiligingsupdate installeert op je WordPress 4.9.8 website zonder te updaten naar WordPress 5.0.1

Tussentijdse WordPress beveiligingsupdate 4.9.9

Gelukkig hebben ze bij WordPress speciaal voor jullie de eerder uitgesteld versie 4.9.9 klaargemaakt als security update voor WordPress versies tot en met WordPress 4.9.8.

[av_notification title=’Let op!’ icon_select=’yes’ icon=’ue814′ font=’entypo-fontello’ color=’red’ border=” custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ size=’large’ close_btn=” cookie_lifetime=’60’ av_uid=’av-6ro6i’ custom_class=” admin_preview_bg=”]
Volg deze handleiding niet als je al eerder hebt ge-update naar WordPress 5.0, want dan gaat het stuk.
[/av_notification]

Helaas is versie 4.9.9 niet te updaten vanuit het dashboard, want hier zie je alleen maar de update knop staan naar WordPress 5.0.1

Alleen via dashboard updaten naar WordPress 5.0.1

Stap 1: Maak een backup

Voordat je begint maken we natuurlijk eerst een backup. Mocht er iets mis gaan heb je altijd nog de mogelijkheid om snel een backup terug te zetten.

Via mijn hosting bedrijf SiteGround kan ik met 1 druk op de knop een volledige backup maken van mijn website.

Met 1 klik je volledige website backuppen met SiteGround
Volledige WordPress backup met SiteGround

Biedt jouw hostingpartij deze mogelijkheid niet, dan kun je een plugin gebruiken zoals bijvoorbeeld UpdraftPlus-backups.

Stap 2: Zorg dat je plugins up-to-date zijn

Controleer eerst of er updates voor je plugins zijn. Zo ja, update deze dan eerst. Het kan namelijk zijn dat deze zijn aangepast voor bepaalde wijzigingen in de WordPress update. Doe je dit niet, dan heb je een grotere kans dat je website stuk gaat tijdens het updaten.

Nu gaan we beginnen met het update proces

Download als eerst beveiligingsupdate 4.9.9 hier. Zoek de juiste versie en download het “zip” bestand.

Download de zip versie van 4.9.9

Pak het bestand uit

Ga naar het bestand op je computer en pak deze uit. Bij Windows gebruikers wordt het vaak gedownload naar de Downloads folder. Het bestand heet wordpress-4.9.9.zip

Klik met de rechter muisknop op het bestand en klik op “Alles uitpakken” en kies de standaard folder die gekozen wordt.

Pak het zip bestand uit.

Deactiveer alle plugins

Voordat we verder gaan we eerst alle plugins deactiveren. Login op je dashboard en klik op plugins -> Geïnstalleerde plugins. 

Zijn al je plugins geactiveerd selecteer ze dan allemaal door links boven op het blokje te klikken. Zo worden alle plugins geselecteerd. Heb je plugins geïnstalleerd staan die niet geactiveerd zijn verwijder deze dan, want dan gebruik je hem niet.. Niet geactiveerde plugins kunnen ook onveilig zijn.

Als alle plugins geselecteerd zijn selecteer je Deactiveren en klik je op Toepassen

Selecteer alle plugins, selecteer Deactiveren en klik op toepassen

Hé #wordpress collega’s. Ik heb een goede uitleg gevonden over hoe ik de beveiligingsupdate uit WordPress 5.0.1 installeer, zonder te updaten naar WordPress 5.0. #wordpressnl

Verbinding maken met FTP

Open nu je FTP programma en maak verbinding met je account. Ik gebruik het gratis programma FileZilla.

Navigeer naar de folder waar je de WordPress 4.9.9 bestanden hebt uitgepakt en navigeer aan de server kant naar de root van je website, zodat het er ongeveer uitziet zoals hieronder.

Links de nieuwe versie – rechts de live versie van je website

Bestanden op je server updaten.

Om er zeker van te zijn dat oude bestanden die niet meer nodig zijn weg zijn en dat alle bestaande aangepaste bestanden daadwerkelijk worden geupdate heeft mijn voorkeur de bestanden volledig te wissen en daarna de versie nieuwe WordPress versie te uploaden.

De enige bestanden die je nooit mag wissen zijn de folder “wp-content”, het bestand “wp-config.php” en het bestand “.htaccess”. Mits je zelf in de root van je website andere bestanden hebt geplaatst, kan de rest geen kwaad om te wissen.

Verwijder de volgende bestanden

Mappen: 

 • wp-admin
 • wp-includes

Bestanden

 • index.php
 • wp-activate.php
 • wp-blog-header.php
 • wp-comments-post.php
 • wp-config-sample.php
 • wp-cron.php
 • wp-links-opml.php
 • wp-load.php
 • wp-login.php
 • wp-mail.php
 • wp-settings.php
 • wp-signup.php
 • wp-trackback.php
 • xmlrpc.php
TIP! Door de CTRL toets ingedrukt te houden en daarna alle bestanden en mappen die je wilt wissen aan te klikken kun je bestanden overslaan in het selecteren.

Zodra je alle bestanden hebt geselecteerd en zeker weet dat wp-content, wp-config.php en .htaccess niet geselecteerd zijn, druk dan op de Delete knop op je toetsenbord of klik op de rechtermuisknop boven 1 van de geselecteerde bestanden en klik daarna op verwijderen.

De root van je website ziet er nu zo uit.

Nieuwe bestanden uploaden

Nu gaan we alle bestanden aan de linkerkant van het scherm (de lokale nieuwe bestanden) uploaden naar de server. Selecteer alle bestanden aan de linkerkant klik rechtermuis en klik op uploaden.

Als er wordt aangegeven dat bepaalde bestanden of mappen al bestaan kies voor overschrijven. 

Controleer de versie

Wanneer alle bestanden klaar zijn met updaten controleer je je website op goede werking en controleer je de versie in je dashboard.

Controleer of er versie 4.9.9 staat bij Op dit moment.

Activeer je plugins

Als de update gelukt is ga dan weer in het dashboard naar plugins en activeer ze 1 voor 1 en controleer nogmaals of je website goed werkt.

Ik hoop dat je een duidelijk beeld hebt gekregen van hoe je je de laatste beveiligingsupdate voor WordPress kan installeren op je website met versie 4.9.8 zonder te updaten naar WordPress 5.0.x

Hulp nodig?

Heb je vragen stel dan hier je vraag of wil je het liever laten doen, dan help ik je graag. Vraag hier een probleem fix aan en vermeld dat je graag WordPress 4.9.8 wilt updaten. Aanvullingen? Laat een reactie achter.

Share this post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Blog